Hofplan Tuinontwerpen

Appeltern Winnaar - Gouden Potlood - Beste Tuinontwerp

“Hofplan.nl is bijna klaar voor het nieuwe seizoen: binnenkort een nieuwe website!”

Hofplan in de Media

Een artikel in BNdeStem, editie Bergen op Zoom, naar aanleiding van een interview.

'Confrontatie' wint Gouden Potlood

Auteur: door Wim van den Broek |   woensdag 26 september 2012 | 07:00

Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
Monique Wilmink-Groeneveld en Machteld Touburg in de prijswinnende tuin 'Confrontatie' in Appeltern. De tuin is nog tot eind 2013 te zien.foto Hofplan Tuinontwerpen

Monique Wilmink-Groeneveld en Machteld Touburg in de prijswinnende tuin 'Confrontatie' in Appeltern. De tuin is nog tot eind 2013 te zien.foto Hofplan Tuinontwerpen

NIEUW-VOSSEMEER - Voordat Machteld Touburg een tuin ontwerpt, luistert ze goed naar haar opdrachtgevers. "Ik ben feitelijk niet meer dan de tolk voor de droomtuin van mijn klanten.

Bij een eerste gesprek vraag ik goed door. Huiswaarts zet ik vaak de auto al langs de kant en maak de eerste schetsen. Ontwerpen of vormgeven is een kwestie van leren kijken. Zien wat een ander in z'n hoofd heeft."

De Nieuw-Vossemeerse begon zeven jaar geleden aan huis haar eigen ontwerpbureau Hofplan. Vanuit haar werkkamer uitkijkend over de weidse polders is Machtelds eigen tuin niet specialer dan de gemiddelde tuin. "Ik heb heus wel groene vingers. Het ontbreekt me aan tijd om lekker in de tuin bezig te zijn." Dat vindt ze enerzijds jammer, van de andere kant heeft ze aan klandizie geen gebrek.

Dat kan alleen maar meer worden nu ze deze maand het Gouden Potlood voor het beste tuinontwerp heeft gewonnen op de prestigieuze TuinproXpo in de tuinen van Appeltern. Voor hoveniers en tuinontwerpers en -liefhebbers zijn de tweehonderd tuinen in Appeltern het Walhalla. "Elk jaar mogen tien tuinontwerpers op het Tuinfestival hun ontwerp verwezenlijken. Ik ben samen met Monique Wilmink-Groeneveld aan de slag gegaan. We kenden elkaar niet, maar geënt op het thema 'De straat als tuin' kwamen we tot een tuinontwerp met als titel 'Confrontatie'. We vonden het al heel stoer dat we bij de laatste tien zaten uit 45 inzendingen en dat de tuin mocht worden aangelegd."

Dat realiseerde Pauwelse Tuinen uit Vlissingen, waarmee Machteld vaker samenwerkt. Op het enorme tuinencomplex in het Gelderse dorp is een speciale plaats voor wat het Tuinenfestival genoemd wordt. Daar ontstond Confrontatie. Bezoekers van het festival, vooral vakgenoten, stemden in meerderheid op Confrontatie. "Toen we hoorden dat we gewonnen hadden, klonken onze vreugdekreten tot in de verste tuinen van Appeltern", lacht ze.

Nog tot eind 2013 is de winnende tuin te bezichtigen. Zelf zit de West-Brabantse regelmatig op een bankje bij haar tuin. "Dan luister ik naar de ooh's en aah's. Soms vinden ze het bizar: zo'n rode scheef geplante esdoorn of dat stukje asfalt. Dan weer zegt iemand bewonderend: zo'n tuin zou ik ook wel willen. Door een ontwerp een stukje privéruimte van mensen mogen vormgeven, dat maakt mijn vak zo mooi."

Derde Tuinenfestival over 'de straat als tuin'


Op maandag 19 maart 2012 op ZuidwestFM een radiointerview in het programma Estafette. Machteld vertelt over hoe een tuinontwerp tot stand komt, omlijst door muziek van eigen keuze. Luister hier.

In het tijdschrift Groei&Bloei werd aandacht besteed aan de inzending van Hofplan Tuinontwerpen voor het project 'Watertuinen' van de Gemeente Goes. Voor de gemeente bouwden Hofplan en Hoveniersbedrijf Michel Hagedoorn op de beurs Tuinidee te Goes enkele elementen in een showtuin.

Tuingeluk Coach

Nieuws

Gratis tuinadvies!

Maak een afspraak en ontdek wat uw tuin u te bieden heeft...
Lees meer »

Nieuws archief »

@hofplantuin

Volg @HofplanTuin »