Hofplan Tuinontwerpen

Appeltern Winnaar - Gouden Potlood - Beste Tuinontwerp

“Een mooie tuin start met een sterk tuinontwerp”

Tuintips

Tuintips voor September

#1

De zomer is voorbij en geleidelijk aan moeten we onze tuin gaan voorbereiden op de herfst. Sommige planten zijn al echt op hun retour, andere staan nog in volle bloei. De septemberzon kan de tuin in een betoverend licht zetten, vooral als ´s ochtends de dauw met glinsterende druppeltjes in de spinnenwebben hangt. De nu bloeiende vaste planten geven met hun warme kleuren een voorproefje op de vlammende tinten van de herfst. De nog sappige scheuten en twijgen moeten uitrijpen om straks minder gemakkelijk te bevriezen. Deze maand zullen de eerste herfstbollen gaan bloeien. Grassen zijn nu op hun mooist met allerlei mooie pluimen en aren. De appel- en perenbomen zijn zwaar van het fruit en de (weer helemaal trendy) Dahlia´s tonen hun sterke bloemen.


#2

Vaste planten die in het vroege voorjaar volop staan te bloeien, kunnen nu gesplitst worden. De grond is nu nog warm, niet droog en de planten kunnen zich voor de winter voldoende van de ingreep herstellen. Haal de planten die gedeeld moeten worden uit de grond, snij of steek de jonge buitenste delen eraf en plant die opnieuw.


#3

Het onkruid groeit gewoon door en neemt direct de opengevallen plekken in. Wied het meteen weg zodat voorkomen wordt dat het zich gaat uitzaaien. Dat scheelt veel werk in het toch al drukke voorjaar.


#4

In de border bloeit nog van alles, dus geniet daarvan. De siergrassen stelen de show! Knip vooral niet alles tot op de grond kaal, want in de winter zijn berijpte of besneeuwde oude bloemstelen zeer fraai en het oude blad beschermt de plant tegen vorst. Ook voor de diertjes in de tuin is het nuttig dat de oude plantenresten blijven liggen.


#5

Als er in uw haag één of enkele exemplaren zijn doodgegaan is het in september een goede tijd om nieuwe aan te planten. De grondtemperatuur is nog hoog en voor de winter zijn ze dan weer goed geworteld.


#6

Er is nu volop keus aan voorjaarsbollen. Denk ook eens aan de wat minder ´gewone´ soorten als Chionodoxa, Ornithogalum, Scilla, en Iris. Sneeuwklokjes, winteraconieten en dergelijke moeten na ontvangst snel geplant worden om indrogen van de kleine bolletjes te voorkomen. Het kan vanaf nu tot in december. Het meest natuurlijke resultaat wordt verkregen als de bolletjes in groepjes op de plek uitgestrooid worden. Plant ze waar ze gevallen zijn. Kies voor botanische soorten die geschikt zijn voor verwildering, die kunnen in de grond blijven.

Tuingeluk Coach

Nieuws

Gratis tuinadvies!

Maak een afspraak en ontdek wat uw tuin u te bieden heeft...
Lees meer »

Nieuws archief »

@hofplantuin

Volg @HofplanTuin »