Hofplan Tuinontwerpen

Appeltern Winnaar - Gouden Potlood - Beste Tuinontwerp

“Hofplan.nl is bijna klaar voor het nieuwe seizoen: binnenkort een nieuwe website!”

Tuintips

Tuintips voor Augustus

#1

Het is alweer de laatste chte zomermaand. De avonden worden snel korter en s ochtends en s avonds is het een stuk vochtiger. Het is bijna niet voor te stellen nu de tuin nog vol staat met groen, bloemen en fruit, maar aan het einde van deze maand wordt het toch allemaal minder. Geniet daarom nog zoveel mogelijk van het buitenleven, want augustus is vaak een maand met prachtig weer.


#2

Knip de frambozenstengels die dit jaar vrucht gedragen hebben af en bind de nieuwe stengels van dit jaar vast. Deze zullen volgend jaar vruchten geven.


#3

Sommige vaste planten zoals venkel, guldenroede, leverkruid, kattenstaart en valeriaan kunnen zich enorm uitzaaien als ze zijn uitgebloeid. Knip op tijd de uitgebloeide bloemen af om ze in toom te houden.


#4

Vooral ’s ochtends is het door dauw behoorlijk nat in de tuin. Dat is de ideale omstandigheid voor schimmels die op de natte plantendelen maar al te graag toeslaan. Houd het in de gaten en doe er wat aan als ze massaal lijken te gaan optreden. Met de bestrijdingsmiddelen die via tuinkenner verkrijgbaar zijn wordt u de meeste soorten wel de baas. Vooral bij rozen is het belangrijk om aangetast afgevallen blad op te ruimen, zodat de schimmel niet op de grond kan overwinteren.


#5

Deze maand mag het gazon voor de laatste keer met stikstofrijke mest bemest worden, zodat de groei nog n keer gestimuleerd wordt. Na augustus moet het gras rijpen en wat minder sappig worden om beter de winter in te kunnen. Het maaien gaat natuurlijk wel gewoon door. Het gras kan nog behoorlijk groeien en ook de onkruiden groeien door. Haal die ook zoveel mogelijk weg.


#6

Knip oude uitgebloeide bloemen wekelijks weg om zo doorbloei te bevorderen. Bind lange bloemstelen eventueel nog een keer aan om afbreken bij regen en wind te voorkomen.


#7

Eind augustus groeien de meeste hagen niet hard meer. s Winters zijn de hagen en haagjes van Buxus, Taxus, coniferensoorten, beukhaag etc. beeldbepalend voor de tuin, dus is het mooi als ze strak geschoren zijn. Geef daarom de hagen deze maand hun laatste snoeibeurt van het seizoen. Snoei de haag van boven ietsjes smaller dan onderaan zodat het licht er tot onderaan toe goed bij kan. Snoei het liefst op een bewolkte dag, want als de zon fel schijnt, is er kans op verbranding met bruine plekken als gevolg.

Tuingeluk Coach

Nieuws

Gratis tuinadvies!

Maak een afspraak en ontdek wat uw tuin u te bieden heeft...
Lees meer »

Nieuws archief »

@hofplantuin

Volg @HofplanTuin »