Hofplan Tuinontwerpen

Appeltern Winnaar - Gouden Potlood - Beste Tuinontwerp

“Een mooie tuin: een goed gevoel.”

Tuintips

Tuintips voor Januari

#1

In ons kikkerlandje zijn de winters meestal nat en winderig, maar af en toe worden we verrast met een pak sneeuw. Door de witte deken die er dan over de tuin ligt, zijn de grote lijnen, vormen en contouren van de tuin goed zichtbaar. Strak geschoren hagen, wintergroene heesters en afgestorven planten met een muts van sneeuw zorgen voor een prachtig beeld.


#2

Ook zonder sneeuw is de tuin deze wintermaand zeker de moeite waard. De dappere winterbloeiende kerstroos (Helleborus) is de voorbode van weer een nieuw tuinjaar en lokt ons naar buiten waar een winterbries de geuren van Hamamelis en Viburnum met zich meevoert. Tegen het einde van januari komen de eerste sneeuwklokjes voorzichtig boven de grond.


#3

De Vitis (druif) wordt in januari gesnoeid. Kies één of enkele hoofdstengels. De vertakkingen van de hoofdstengel kunnen vrucht gaan dragen. Snoei deze zijtakken daarom terug tot op twee of drie knoppen.


#4

De Wisteria (blauwe regen) moet nu ook gesnoeid worden. De verhoutende takken die uit de hoofdstengels komen, dragen de knoppen die voor de bloei gaan zorgen. Knip de lange ´sliertige´ scheuten die zich in de zomer gevormd hebben, weg tot op vijf á zes bladknoppen. Geef de moed niet op als uw blauwe regen nog nooit gebloeid heeft. Bij de uit zaad opgekweekte planten kan het jaren duren voordat ze voor het eerst gaan bloeien.


#5

Controleer of de boombanden niet schuren, knellen of juist te los zitten. De sapstroom vindt namelijk plaats vlak onder de schors van de boom. Wanneer de boombanden te strak zitten kan de sapstroom afgeklemd worden. Een band die te los zit gaat schuren over de schors en veroorzaakt en wond. De groei van de boom wordt hierdoor belemmerd en in het ergste geval kan de boom sterven.


#6

De vijver kan met strenge vorst dichtvriezen. Gassen die voor de vissen schadelijk zijn, kunnen dan niet meer weg. Het is dus belangrijk om te zorgen dat er een deel openblijft. Dit is te bereiken door er een ijsvrijhouder in te laten drijven of door een bos stro in de vijver te zetten. Ga in ieder geval nooit op het ijs slaan om een wak te maken. De druk in het water is dan enorm en vijverfolie en vissen kunnen hier schade door ondervinden.

Tuingeluk Coach

Nieuws

Gratis tuinadvies!

Maak een afspraak en ontdek wat uw tuin u te bieden heeft...
Lees meer »

Nieuws archief »

@hofplantuin

Volg @HofplanTuin »